Barn och elittankar inom idrotten

Glad idrott

Just nu pågår granskning av elitsatsning inom barn- och ungdomsidrotten på bred front. Det skrivs mycket i tidningar och TV har också hakat på. Min vän Klas Östeberg som är idrottsläkare gör ett jättejobb just nu där en del av hans (och andras) tankar och iakktagelser presenteras på Facebooksidan ”Barn-Ungdomsidrott”.

Det är skrämmande vad som har kommit fram!

  • Fotbollsklubbar som elitsatsar med barn redan i 5-årsåldern
  • Konståkningstränare som berättar att den vill slå en elev för att denne påstås vara lat
  • Hård elitsatsning inom Gymnastikförbundet med missförhållande som följd

WTF? Jag blir heligt förbannad när jag läser om detta! Och detta är bara en del av vad som framkommit hittils. Vad mer pågår i klubbar och förbund ute i landets som inte är OK ur ett barn- och ungdomsperspektiv?

Jonas Colting har skrivt bra om detta. Läs och begrunda!

Barn och Elit, del 1         Barn och Elit, del 2

Mina barn idrottar i flera olika klubbar här i Arvika. Det fungerar bra på de flesta ställena men jag ser tyvärr en del tendenser till elittänkande och det gör mig orolig och lite förbannad. Jag håller koll på det och kommer att agera om det blir nödvändigt.

Barns idrottande ska vara lustfyllt, spännande och roligt! Det ska ge dem en naturlig inställning till motion och friluftsliv. Barnen behöver inte bli världsmästare, svenska mästare eller ens distriktsmästare. Jag tycker att vi som ungdomsledare inom idrotten har lyckats mer än väl om de väljer idrott som fritidssysselsättning.

Låt barn vara barn som får idrotta på sina villkor, inte på de vuxnas villkor eller i en verksamhet formad utifrån vuxnas idrottande!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s