Linux, varför ska det vara så jävla svårt?

Linux Fedora 8

Som egen företagare måste man ju hela tiden se om sina kostnader och inte ligga och betala för onödiga saker. Jag jobbar med digital kartframställning och projektering av större byggprojekt och är helt beroende av datorer så dessa kan jag inte spara in på. Jag använder några program som jag inte kan vara utan. Till programmen har jag dessutom support och uppdateringsavtal så dessa måste också få kosta.

Utöver detta så använder jag program där jag inte har några krav på vem som har kodat dem eller vem som ger ut dem, bara de funkar. Windows med Office-paketet är jäkligt dyrt och inte speciellt märkvärdigt därför har jag börjat testa Linux på en burk som jag har gömt undan i en mörk skrubb i huset. På den burken tänkte jag köra ordbehandling, kalkyl, E-post och lite andra kravlösa programtyper via något titthålsprogram som heter VNC. Funkar det till belåtenhet kommer jag att använda Linux till vanliga kontors-sysslor och Windows till min kartframställning.

Installationen av Fedora 8 gick utan problem och när burken startade om kändes det lite hemvant med ett windows-liknande inloggningsgränssnitt. Men sen har det bara krånglat. Säkert en del på grund av mig men också för att Linux inte är så jäkla lätt att handskas med. Jag börjar nog bli gammal också, jag vill bara få skiten att funka och orkar inte bry mig i vad som finns bakom.

Det ser som sagt Windows-likt ut men är samtidigt jäkligt o-windowsigt??? Fördelen är ju att det mesta finns (även CAD och GIS som jag jobbar med) att hämta gratis. Det som är bökigt är att jag inte får göra vad jag vill i datorn för jag är tydligen inte ”ägare” till hela filsystemet, det gör Mr Root! Men det ska tydligen vara fixat nu. Att man dessutom bör vara jäkligt duktig i terminalhantering via Putty tycker jag suger. Jag vill ju kunna köra allt via det grafiska gränssnittet. Jag tror att det är Gnome jag kör.

Hoppas att min supportteniker orkar jobba vidare med mig. I måndags natt mailade jag honom och berättade att jag för andra gången på någon vecka hade raderat GUI:t så att jag inte kom någonstans. Där står vi nu. Förhoppningsvis fixar vi det och låser möjligheten att avinstallera program……..

Annons

5 reaktioner på ”Linux, varför ska det vara så jävla svårt?

 1. Själv kör jag Ubuntu på en surflaptop hemma (även om den datorn har en giltig XP-licens).

  Gör ju inga avancerade saker på den, men Ubuntu är bra mycket lättare att använda än de gamla Red Hat och Debian distar jag testat tidigare (det var iofs. några år sedan nu).

 2. Halloj!

  Skitkul att du provar Linux, här hemma har det snurrat sen ’96 nångång. 😛

  Vissa windowsprogram går fint att ratta i WINE (http://www.winehq.org/). Andra går mindre bra… 😦

  Vill du kunna köra kalkyler, e-post och surf så är en linuxdator minst lika bra på det idag som en windowsdator. Förutom att du slipper köra antivirus/spyware/etc-program på den. 🙂

  Tyvärr är det så att Linux kräver att man pallar sitta och surfa rätt på svaren själv eller att man har en kompis som kör samma sorts linux som man själv.

  För fedora:
  http://docs.fedoraproject.org/desktop-user-guide/en/

  Jag har hört mycket gott om dom på linuxportalen:
  http://www.linuxportalen.se/forum/81

  /M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s